Vitaminler ve Mineraller - Bitkiler ve Hayvanlar

 

Vitaminler ve Mineraller - Bitkiler ve Hayvanlar

Bitki bazlı gıdaların neden sağlıklı olduğunu varsayıyoruz? 

Bunun Vitaminler ve Mineraller - Bitkiler ve Hayvanlarsebebi meyve ve sebzelerin iyi bir lif  ve antioksidan kaynağı olması olduğunu düşünürdüm . Bu güçlü bitki bileşenlerinin kanser ve hastalıklarla savaştığını ve sağlık ve uzun ömürlülüğü desteklediğini düşündüm. Ancak bu iddiaların hiçbir geçerliliğini bulamayınca , bunun vitamin ve minerallerinden kaynaklandığını kesinlikle düşündüm.

"Bitkinin vitamin ve mineralleri ile hayvanların karşılaştırması nasıl?"

Vitaminler ve mineraller

Vitaminler ve mineraller mikro besinlerdir. Makrobesinler (protein, yağ ve karbonhidratlar) enerji sağlarken, mikro besinler bu makro besinlerden enerji salınmasına yardımcı olurken aynı zamanda yaraları iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve hücresel hasarı onarma gibi sayısız işlevi yerine getirir.

Vitaminler

Vitaminler, bitkilerde ve hayvanlarda bulunan organik bileşiklerdir. Bileşikler oldukları için ısı ve asit gibi şeylerle parçalanabilirler. Minerallerden daha "kırılgandırlar". Bu nedenle yemek pişirmek, depolamak ve hatta havaya maruz kalmak onları etkisiz hale getirebilir.

Diyetimizde ihtiyacımız olan 13 temel vitamin vardır:

  • A vitamini *
  • B vitamini (8 B vitamini vardır)
  • C vitamini
  • D vitamini *
  • E Vitamini *
  • K vitamini *

Bu vitaminlerden dördü yağda çözünür * ve diğer dokuz tanesi (C ve B vitaminleri) suda çözünür. Bu önemlidir çünkü yağda çözünen vitaminler vücut dokularında, özellikle de yağlı dokularda ve karaciğerde depolanır.

Çok uzun süre çok fazla almak hipervitaminoza (çok fazla vitamin) neden olabilir. Yağda eriyen vitamin eksiklikleri de özellikle yetersiz yağ alımı veya bu vitaminlerden fakir beslenme ile ortaya çıkabilir.

Suda çözünen vitaminler B ve C ise vücutta depolanmaz. İhtiyaç duyduğunuzdan fazlasını tüketirseniz, fazlası atılır. Bununla birlikte, depolanan yağda çözünen vitaminlerin aksine, diyette B ve C vitaminlerinin sürekli olarak yenilenmesi gerekir.

Mineraller

Mineraller ayrıca hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunan inorganik elementlerdir. Elementler olarak kimyasal yapılarını korurlar ve vitaminler gibi parçalanmazlar.

Diyetimizde ihtiyaç duyduğumuz 16 temel mineral vardır:

  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Kükürt
  • Sodyum
  • Klorür
  • Magnezyum
  • Demir
  • Çinko
  • Bakır
  • Manganez
  • İyot
  • Selenyum
  • Molibden
  • Krom
  • Florür

Bu mineraller temelde vücudun her işlevinde önemli roller oynar. Kan basıncını ve sıvı dengelerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Kas ve sinir hücrelerinin ateşlenmesini sağlarlar. Oksijen verirler ve hücresel büyümeyi ve çoğalmayı kolaylaştırırlar. Vitaminlerde olduğu gibi, alımın yetersiz veya fazla olması halinde mineral eksiklikleri ve toksisiteler ortaya çıkabilir.

Bitki ve Hayvan: Vitaminler ve Mineraller

Bu makaleden başka bir şey çıkarmazsanız , hatırlayacağım şey bu:

  • Bitki bazlı besinler tam beslenme sağlamaz. İnsanların hayvansal gıdalardan alması gereken temel besin maddeleri eksiktir.
  • Et tam beslenme sağlar. İnsanların çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm makro ve mikro besinleri içerir.

İnsanlık tarihi boyunca, hayvan bazlı yiyecekler yıl boyunca bulunabilecek tek yiyeceklerdi. Et tam besin sağlamasaydı, insanlar var olamazdı .

Vitaminler - Bitkiler vs Hayvanlar

Özellikle bitki bazlı gıdaların çoğunda yetersiz olan / bulunmayan 3 vitamin vardır.

  • B12 vitamini
  • D3 vitamini
  • K2 vitamini

Et bazlı yiyecekler yemeden ciddi bir B12 vitamini eksikliği riski vardır. Bazı bitkisel gıdalarda, mantarlarda ve toprakta eser miktarlar elde edilebilirken, yeterli miktarda almak için et veya takviye yemek neredeyse şarttır.

B12 vitamini, DNA, RNA ve kan hücrelerimizi yapmak için çok önemlidir. Ve bir eksiklik yorgunluk ve halsizlik, megaloblastik anemiye yol açar ve sinir sistemini harap edebilir. B12 vitamini eksikliği olan kişiler dengesizlik, depresyon, kafa karışıklığı ve bunama gibi bir dizi problem yaşayabilir. r , r , r )

Bitki ve et vitaminleri ve mineralleri arasındaki bir karşılaştırmaya bakalım.

  • A Vitamini - Hayvan bazlı gıdalarda bitki bazlı gıdalardan yaklaşık 20 kat daha fazla biyoyararlanıma sahiptir.
    • Aslında, bitkisel besinler aslında A vitamini içermezler. A vitaminine dönüştürülmesi gereken karotenoidlere sahiptirler.
  • B Vitamini - Hayvansal bazlı besinler, en iyi B vitamini kaynağıdır. Özellikle B12 .
  • C Vitamini - Bitki bazlı besinler daha iyi bir C vitamini kaynağıdır. Önemli mi?  (İpucu: Evet ve Hayır.)
  • D Vitamini - Bitkiler D3 Vitamini içermez ( vücudumuzun ihtiyacı olan form ). Burada cevabımız güneş ve et.
    • Bitkilerde D2 Vitamini bulunur ve vücudumuz bazı D2'yi D3'e dönüştürebilir.
    • Mantarlar ayrıca bir D vitamini kaynağıdır
  • E Vitamini - Bitki bazlı yiyecekler daha yüksek E vitamini konsantrasyonlarına sahiptir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bitki bazlı bir diyet, E Vitamininin antioksidan özellikleriyle sağlanmasına yardımcı olan PUFA'nın oksidasyonuna karşı ek koruma gerektirir. Yine de ette yeterli miktarda bulunur.
  • K Vitamini - Hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar K1 versiyonuna sahiptir; ancak bitkiler insan yaşamı için hayati önem taşıyan K2'ye sahip değildir.
    • K2'nin ayrıca çok sayıda formu vardır. İhtiyacımız olan temel tür, sadece hayvan yeminde bulunan MK-4'tür. Bazı K1'i MK-4'e dönüştürebiliriz, ancak genellikle ihtiyaçlarımızı karşılamak için yeterli değildir.

Kaynaklar: ( r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r , r )

Mineraller - Bitkiler ve Hayvanlar

Tüm temel mineraller hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunabilse de, bu mikro besinlerin emiliminde büyük bir fark vardır. Hayvan bazlı besinler daha yüksek biyoyararlanıma ve bitki bazlı gıda ile "önceden paketlenmiş" gelen antinutrientlerden daha az engele sahiptir.

Biyoyararlanım ve Antinutrientler

Demir, bitki bazlı ve hayvansal bazlı mineraller arasındaki biyoyararlanımdaki farkın en önemli örneğidir. Demir eksikliği dünyadaki en yaygın besin eksikliğidir. Demir, oksijenin vücuttaki hücrelere taşınmasında hayati bir rol oynadığından, eksiklikler yorgunluk, halsizlik, solukluk ve anemiye yol açar. Hafıza ve bilişsel sorunlar, demir seviyeleri çok düştüğünde yaygın görülen semptomlardır.

İki çeşit demir vardır.

  1. Bitki demiri = heme olmayan demir.
  2. Hayvansal demir = hem demir.

Hem olmayan versiyon olan bitki demiri, hayvansal kaynaklardan elde edilen hem demirinden en az 3 kat daha az biyolojik olarak kullanılabilir. Daha da kötüsü, bitki bazlı yiyecekler, demir de dahil olmak üzere çok sayıda mineralin emilimini daha da engelleyen antinutrientler içerir. Örneğin fitatlar , bitki demirinin emilimine müdahale ederek zayıf bir demir kaynağını daha da kötüleştirir.

vitaminler ve mineraller - bitkiler vs hayvanlarAraştırmalar, vejeteryanların kağıt üzerinde omnivorlara benzer demir alımına sahip olduklarını, ancak daha yüksek derecede demir eksikliğinden muzdarip olduklarını göstermiştir. Örneğin, 75 vegan kadın üzerinde yapılan bir  araştırma , önerilen günlük ödeneğin (RDA) üzerinde demir alımına sahip olmasına rağmen,% 40'ının demir eksikliği olduğunu buldu.

Antinutrientler kendi başlarına başka bir konudur.

Ama özünde bitkiler, avcıları onları yemekten caydırmak için kullanılan fitokimyasallar içerir. Bu fitokimyasalların çoğu, temel vitamin ve minerallerin emilimini engeller. Demir, kalsiyum magnezyum ve çinko çeşitli antinutrientler tarafından engellenir. Bu nedenle, bitki bazlı bir gıda, RDA'nızın% 50'si çinko içerdiğini söylediğinde, çok düşük olabilir.

Aksine, et bu antinutrientleri içermez, bunun yerine emmesi ve kullanması kolay formlarda vitamin ve mineral içerir. r , r , r , r , r )

Mikrobesin Konsantrasyonları

Bitki bazlı yiyecekleri emmesi daha zor olmakla kalmaz, aynı zamanda daha küçük miktarlarda "büyük vuruşlara" sahip olma eğilimindedirler.

Örneğin, birçok bitki bazlı gıda, hayvansal gıdalara kıyasla iyot ve çinko bakımından daha düşüktür.

Bitki ve hayvan vitamin ve minerallerini karşılaştırırken aklımızda tutmamız gerekenler:

  • Gıda kaynağında sağlanan konsantrasyon / miktar
  • Bu mikro besinin kendi özel formunda biyoyararlanımı (yani hem demire karşı hem olmayan demir)
  • Kullanılabilirliği daha da engelleyen antinutrientler

Mikrobesinlerin Ötesinde

Bitkiler ve hayvansal gıdalar arasındaki mikro besinlerin ötesinde diğer beslenme farklılıklarını değerlendirmek önemlidir.

Proteinler

Bitki bazlı yiyeceklerin çoğu eksik proteinlerdir. Bu, ihtiyaç duyulan tüm amino asitleri elde etmek için çeşitli bitki bazlı gıdaların birleştirilmesi gerektiği anlamına gelir. Durumu daha da kötüleştiren bu proteinler, çoğunlukla insan sağlığını bozabilecek en yüksek antinutrient ve fitokimyasal konsantrasyonları içeren bitki tohumlarında bulunur. Hayvansal kaynaklı protein, tam proteindir.

Şişman

Bitki ve hayvansal yağ içeriği de oldukça farklıdır. EPA ve DHA, bitki bazlı gıdaların çoğunda bulunmayan temel yağ asitleridir (algler dikkate değer bir istisnadır).

Ayrıca kanıtlar, omega-3'ün omega-6'ya oranının 1: 1 civarında olması gerektiğini gösteriyor Bununla birlikte, bitkisel yağlar bu oranı proinflamatuar omega-6'lara doğru büyük ölçüde bastırır. Doğal beslenmeleri ile yetiştirilen hayvanların oranı genellikle 1: 1'e yakındır; ancak, doğal olmayan bir diyetle yetiştirilen hayvanlar da bu oranı omega-6'ya doğru çarpıtabilir. r )

Karbonhidratlar

Hayvansal gıdalar doğal olarak karbonhidrat bakımından düşüktür. Bazı karbonhidratları sakatat etlerinde, bazıları süt ürünlerinde laktozdan alabilirsiniz , ancak çoğunlukla hayvansal gıdalar karbonhidrat bakımından düşüktür.

Bitki bazlı yiyecekler karbonhidrat bakımından yüksektir. Hiperinsülineminin hemen hemen her modern kronik hastalığın altında yattığı gerçeğine dayanarak, muhtemelen insanlar yüksek dozlarda karbonhidratla başa çıkmak için tasarlanmamıştır . Tarım devrimi sayesinde olan ve bize rafine, işlenmiş karbonhidrat getiren sanayi devrimi ile şiddetlenen tam olarak buydu.

Temel karbonhidrat diye bir şey yoktur. İnsanların karbonhidrat yemesine gerek yok. Aslında, evrim yoluyla insan anatomisine bakıldığında, insanların aslında ne yemek için tasarlandığını ortaya çıkarır r )

Glikoz ayrıca mikro besin emilimini de etkiler. Örneğin, glikoz ve C Vitamini moleküler olarak çok benzer görünürler ve emilim için birbirleriyle rekabet ederler. Kişi ne kadar az glikoz tüketirse, o kadar az C vitamini gerekir. Üstelik bu sadece C vitamini değil. Glikoz, plazma potasyum seviyelerini düşürür ve daha az glikoz, daha iyi magnezyum seviyelerine yol açar. r , r )

Dolayısıyla, bir kişinin diyetindeki karbonhidrat eksikliğinin mikro besin gereksinimlerini değiştirdiğini görüyoruz. Tiamin mükemmel bir örnektir. Bir "karbonhidrat yakıcı", "yağ yakıcı" nın iki katı tiamin gerektirir. r , r , r )

Kolesterol

Bitki bazlı yiyecekler diyet kolesterolü sağlamaz. Sadece hayvansal gıdalar yapar. Kanıtlar, bunun önemli sağlık etkileri olduğunu gösteriyor. Özellikle tüm vücut kolesterolünün% 25'ini alan beyin için.

Bağlam Önemlidir.

Bir kişinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral miktarı, kişinin genel diyeti, yaşam tarzı, cinsiyet, yaş, vb. Gibi sayısız faktöre ayrılmaz bir şekilde bağlıdır. BKAlar gibi geniş kapsamlı ifadeler ve öneriler, biraz baştan sona değişebilen büyük genellemelerdir.

Örneğin, ağır et bazlı bir diyetten ağır bitki bazlı bir diyete geçiş, daha yüksek derecede folat eksikliğine neden olur. r ) Bu, "etiketin" öngördüğünüze aykırıdır. Bağlam önemlidir.

Genellikle "daha fazlasının daha iyi" olduğunu düşünen bir toplumda yaşıyoruz. Ancak besin maddeleri söz konusu olduğunda, doğru miktar istediğimiz şeydir. C Vitamini bakımından "yüksek" bir diyet illa ki daha iyi veya iyi değildir. E Vitamini bakımından "düşük" bir diyet, bu genel diyet bağlamında ideal olabilir.

Bağlam önemlidir.

Lif

Bitkiler, hayvansal gıdaların içermediği başka bir makro besin içerir - lif. Bazı insanlar bitki bazlı yiyeceklerin bu yüzden gerekli olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, popüler inanışın aksine, insanların liflere ihtiyacı yoktur ve bu genellikle diyette zararlıdır.

Örneğin, birçok bitki bazlı gıda, magnezyuma bağlanabilen çözünmez lif ile paketlenmiş olarak gelir. Böylece lif, besin emilimini engelleyen bir antinutrient gibi davranır.

Vitaminler ve Mineraller - Bitkiler ve Hayvanlar

Vitamin ve mineralleri için bitki bazlı yiyecekler yemek isterse, hepsi iyi ve iyi. Bununla birlikte, bitki bazlı gıdanın, çeşitli bitki bazlı gıdaların birlikte karıştırılmasını, diyete hayvansal gıdaların takviye edilmesini veya dahil edilmesini gerektiren eksik beslenme olduğu kabul edilmelidir.

Et tam besindir. İhtiyacımız olan tüm makro ve mikro besinleri elde etmek için bitki bazlı yiyeceklerin veya takviyelerin eklenmesini gerektirmez. Ve bence etin, vitamin ve mineralleriniz için bitki bazlı yiyeceklere göre daha üstün bir seçim olduğunu söylemek doğru olur.

NOT : Bu makalede, özellikle vitamin ve minerallere baktık - ihmal edilen, bitkilerle ilgili besinlerin yetersizliğinin ötesinde diğer sorunlu konulardır. Bu sorunlar,  artık buradan erişebileceğiniz "Bitki Bazlı Diyetin Sağlık Tehlikeleri" bölümünde ele alınmaktadır  ]:

https://www.kevinstock.io/health/vitamins-and-minerals-plants-vs-animals/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.